2022. január 18. 13:55 - Vásárhelyi Csaba

Lehet-e egészséges az ülőmunka?

A csapból is az folyik manapság, hogy a mozgásszegény életmód és az ülőmunka gyilkos párosítás a gerinc és az ízületek számára. 

Talán már Te is tapasztaltad egy hosszabb vezetés után, hogy nehéz kimászni a volán mögül, el vannak gémberedve a lábaid, nehéz felegyenesedni. 

Vagy csak egy átlagos munkanapon, amikor már az 5. vagy 6. órája bámulod a monitort kaptad magad azon, hogy a nyakad szinte össze akar roppanni a fejed súlya alatt, hogy az ülőcsontod sugárzó fájdalmáról és a derekadban fellépő nyomásról már szót se ejtsünk, mert merevvé vált a gerinced és minden mozdulat kínzó.

Abba bele sem menve, hogy mivel jár egy sportolás, esetleg egyéb tevékenység során szerzett gerinc sérülés, amit a rendszeres, helytelen ülés csak tovább fokoz. 

Noha én alapvetően törekszem a megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgásra, a mindennapi munka során szabályosan gúsba kötve éreztem magam a hagyományos irodai székekben és asztaloknál ülve.

Nem véletlen, hogy nagyon sokáig próbálkoztam az ülő labdával, térdeplő székekkel…de őszintén szólva elég nehéz megállni, hogy ne ficeregjen, játsszon ezeken folyamatosan az ember. Egy megbeszélés alatt pedig elég idegesítő a többiek számára, ha öntudatlanul is elkezdek mondjuk rugózni egy ilyen labdán.

Gépelni pedig teljesen lehetetlen ilyenkor, ne is áltasd magad. 

 (Egymás közt szólva a néhány perces irodai tornák, és az állj fel és sétálj egy kicsit pedig nem teszik túl hatékonnyá a munkát…)

Egy szó, mint száz motoszkált bennem, hogy ez így nem az igazi.  

Korábban egy-egy konferencián már találkoztam a “rugós székekkel” , de nagyjából fél évvel ezelőtt ismertem  meg Nietchné Gadányi Máriát, a Spinalis székek hazai forgalmazóját.  Már az első beszélgetésünk is óriási AHA élményekkel szolgált az irodai munkavégzés ergonómiájával kapcsolatban, de az igazi döbbenet az volt, amikor kipróbálhattam a mindennapokban is, hogy milyen megélni a mozgás szabadságát még egy alapvetően ülő munkakörben is.  

Az irodámban 3 eszköz van, ami ezt lehetővé teszi: 

  1. a Spinalis szék (egészen pontosan egy Hacker típus- csak stílusosan ;) ), ami lehetővé teszi az aktív ülést
  2. egy állítható magasságú íróasztal, hogy ülve és állva is tudjak dolgozni és
  3. egy állást segítő memóriahabos szőnyeg, ami kényelmesebbé teszi akár órákon át is az álló munkavégzést.

 

szek_asztal.png

Mielőtt azonban ezeket kicsit jobban kivesézem, beszéljünk a problémáról: a hát fájdalmairól. 

 

A tested tartó oszlopának fajdalmai

Alapvetően meg kell különböztetni az alsó és felső tájéki fájdalmakat. Az alsó gerinc szakaszokhoz köthető fájdalmak komoly problémákra utalnak, aminek könnyen porckopás, gerincsérv lehet a következménye. 

A nyakat és a vállat érintő, úgynevezett felső tájéki fájdalmak a rossz tartásnak, és a túlterhelésnek az eredményei, amik szintén összefüggnek azokkal az eszközökkel, amelyeken dolgozol. 

 

Időtartamát tekintve megkülönböztetjük az akut fájdalmakat az idült, krónikus hát- és derékfájdalmaktól. Míg az előbbi tipikusan egy rossz mozdulat eredménye (szúró, éles fájdalom), és néhány nap vagy hét alatt gyógyul, az utóbbi, azaz a krónikus fájdalom már komoly életminőséget befolyásoló tényező (rendszeresen jelentkező vagy állandósuló, sokszor nyomást gyakorló görcs vagy sajgás), ami 3 hónapnál hosszabb ideje áll fenn. 

Erre szokták azt mondani, hogy “a korral jár”. De ez egy nettó hülyeség, nem a kor, hanem a környezeti hatások, és a saját aktivitásunk a kulcsa, hogy jelentkeznek-e ilyen panaszok vagy sem.  

Egy szerencsétlen mozdulat szinte kivédhetetlen, de a krónikus fájdalmak megelőzése nagyon is lehetséges egy kis odafigyeléssel. 

Az iroda ergonómiája

Ahogy a felvezetésben már említettem, az íróasztalhoz között munka során sokszor úgy éreztem, hogy korlátozva vagyok. 

A napi 6-8 néha 10-12 órányi “seggelés” egész egyszerűen egy kínszenvedés volt, mert egy korábbi sport balesetből eredendően már vannak gerincproblémáim. Sokszor már az első óra végén azt éreztem, hogy képtelen vagyok odafigyelni, muszáj felállnom, menni egy kört. Ezzel persze kiestem egy gondolatból, megakasztottam a meetingeket és rettentő sok időt vett el, hogy visszarázódjak oda ahol tartottam előtte. És ezzel természetesen tovább nőtt az idő is amit az íróasztalhoz szögezve kellett töltenem. 

Nem túlzok, amikor azt mondom, hogy a szék és az asztal kicserélése nagyjából felére, harmadára csökkentette a tevékenységeimhez szükséges bruttó időt, miközben teljes mértékben fel is szabadítottak.

Azzal, hogy aktívan ülök megszűnt a gerincemet érő folyamatos, statikus nyomás, ha pedig megunom, vagy elfáradok az ülésben, néhány másodperc alatt helyzetet tudok változtatni és állva folytathatom amiben benne vagyok éppen. 

Közel fél év napi használat után úgy gondolom, hogy életem legjobb döntése volt beszerezni ezeket az eszközöket.

 

Az aktív ülésről

A hagyományos székek, legyenek bármennyire fantasztikusan testhezállóra és jól párnázottra gyártva: statikusak. Ennek eredményeként pedig hiába ficeregsz benne, tulajdonképpen a medencéd fix pozícióban van, azaz minden mozdulat amit teszel a porckorongokra gyakorol  nyomást. 

Mivel az ülés amúgy sem az ideális kettős S pozícióban tartja a gerincet, asszimetrikus kopásokat eredményez. Az evolúciós fejlődés egy lassú, de biztos folyamat, ezért idővel erre is lesz elég jó válasza, de Nekünk nincs rá több tízezer évünk, hogy ezt kivárjuk. 

 

Gondolj csak bele, legközelebbi rokonaink továbbra is mind a 4 végtagjukat használják a járáshoz, azaz 4 ponton támasztják alá a szerveik súlyát is tartó gerincet, ami így egyszerre képes flexibilis lenni és stabilan tartani az egész testet. 

Még ahhoz sem alkalmazkodtunk teljesen, hogy a gerincoszlopot zászlórúdnak használjuk, az üléssel viszont ezt még jól le is betonozzuk, szinte szoborrá merevítve a testünket. Noha a mozgásra termett test próbál alkalmazkodni az emberi hülyeséghez, de a természetellenes erőhatásokra előbb utóbb reagál: 

  • deréktáji-,  háti- és a nyaki fájdalmakkal. 

 

Ráadásul miközben panaszokat okoz, és megfoszt a mozgás szabadságától az ülés még egy rettenetes dolgot elősegít: 

  • a törzs izmainak elgyengülését. 

 

Az az izom, ami nincs használatban, nem mozog, nem fejt ki erőt: elkezd leépülni. Mivel a szék megtámasztja a testedet, a törzs izmainak nem kell annyit dolgozniuk a gerinc megtartásáért.

Így persze az egyéb, mindennapos tevékenységeid során sem tartják a gerincoszlopot megfelelően, ami újabb terheket ró a csigolyákra és a porcokra. 

Ezt a hatást az aktív üléssel tudod csökkenteni. Azaz, ha olyan eszközt használsz, amivel szabadon mozoghat a medence. Ilyen a korábban már említett ülőlabda, ami köztudottan sok helyet foglal és elég balesetveszélyes is, illetve kompakt kivitelben a különböző levegős, géltöltetű vagy memóriahabos ülőpárnák. 

Most pedig itt a Spinalis szék család. A kényelmes és ergonomikus székek  különlegessége, hogy az ülőlap egy erős rugóhoz van rögzítve, ami gyakorlatilag követi minden mozdulatodat. Ezáltal a gerincoszlop nem kap egyenetlen terhelést, és az izmok sem tunyulhatnak el, hiszen az egyensúly megtartásához folyamatosan dolgozniuk kell.  

Noha az első hetekben szokatlan volt ez a fajta “instabilitás”, az első néhány nap volt csak megterhelő (igen, lett izomlázam az üléstől), utána gyorsan alkalmazkodott a testem az újfajta üléshez. 

Szinte észrevétlenül röppennek el a munkaórák, nincs az a nyomó érzés már a 2.-3. órában, ami elvonja a figyelmem a feladataimról.

Ami pedig ennél is nagyobb szabadságot ad, az az állítható magasságú asztal.  

Az irodai munka új dimenziója:

Esetemben, egy elektromosan állítható asztal adja a szabad testhelyzetes munkavégzés lehetőségét (szintén Marikáék jóvoltából) , de sima kurblis megoldások is minden bizonnyal hasonló élményt adnak, csak valamivel hosszabb idő a váltás az ülő/álló munkavégzés között.

Az álló munkavégzést is tanulni kell. Természetesen hozzá kell szoktatni a testet, megtalálni a stabil testhelyzeteket, ahol nem görnyedsz, nem terheled a vállakat és a nyakat. Ehhez ki kell tapasztalni mi az ideális magasság számodra.

alloasztal_1.png

A szőnyegről tényleg csak egy gondolat: baromi jó érzés cipő nélkül állni rajta. Sőt, mindenkinek ajánlom is, hogy vegye le, mert így a szőnyeg tökéletesen fel tudja venni a talp anatómiai adottságait, és igazán kényelmesen tudja megtámasztani azt. Az álló munka során kulcsfontosságú, hogy milyen lábbeliben vagy, illetve hogy milyen talajon állsz. A magassarkúban ácsorgást egyáltalán nem ajánlom, viszont a lábtámasz egy nagyon kényelmes plusz, hogy időnként tehermentesítsd kicsit az egyik lábad. 

Az én szőnyegemben van egy ilyen támasz alapból, de szinte bármi megfelelhet erre a célra. ;)

A legfontosabb tapasztalatom

Nagyon is érdemes vásárlás előtt kipróbálni ezeket az eszközöket. Minden test más- és más adottságokkal rendelkezik, fontos, hogy a szék és az asztal a Te adottságaidhoz a legjobban passzoljon. 

Amikor Marikáék üzletében végigpróbáltam 5-6 féle Spinalis széket azonnal tudtam én is, hogy miért kérték, hogy fáradjak be. Az azonos elven működő székek között is ég és föld a különbség, a támlák, karfák, ülőlapok kialakításában. 

Nem volt nehéz megtalálni azt, amiben a leginkább kényelemben és stabilan éreztem magam (az pedig már csak hab a tortán, hogy az ajánlás is arra a székre érkezett, amit végül választottam, és ez számomra bizonyította azt is, hogy értenek az termékhez, amit árulnak.)

 

Mint láthatod a munkakörnyezeted is lehet “emberbarát”. Egy olyan hely, ahol kényelmesen és hatékonyan dolgozhatsz anélkül, hogy ez az egészséged kárára menne. 

Ha szeretnél többet megtudni a Spinalis székekről próbáld ki őket az irodámban, vagy Marikáék bemutató termében



 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egybiohackernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr3316817288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása