2021. június 22. 14:05 - Vásárhelyi Csaba

Milyen adatokat mutat meg a testösszetétel analízis?- 2. rész

testosszetetel_meres_2.png

Legutóbb átbeszéltük a Testzsír és Testvíz %, a Súly, a Testalkat besorolás, az Izomtömeg és a Csonttömeg paraméterek értelmezését a testösszetétel analízis kapcsán.

Ha lemaradtál róla, ide kattintva olvashatod el az első részt. 

 

Ebben a fejezetben 6 újabb izgalmas adatot elemzünk ki, hogy teljes, átfogó képed legyen a testedről akkor is, ha csak egy 2 perces összefoglalást kapsz a méréshez. 

 

#7 Alapanyagcsere értékek (BMR és DCI értékek)

 

Ahhoz, hogy a tested funkcionálisan működni tudjon energiára van szüksége. Ezt az elfogyasztott ételekből nyered, amelyek mind-mind rendelkeznek egy bizonyos kalória mennyiséggel.

A BMR érték azt mutatja meg, hogy nyugalmi állapotban mennyi energiára van szüksége a testednek ahhoz, hogy 24 órán át fenntartsa a létfunkciókat (légzés, szívműködés, testhőmérséklet fenntartás).

A DCI érték pedig az a becsült kalóriaérték, amire egy átlagos napon szükséged van a súlyod megtartásához. A DCI érték mintegy 70%-a az alapanyagcsere folyamatokra megy el, a fennmaradó 30% pedig a napi aktivitási anyagcsere kalóriaigényére, és az étrend által indukált termogenezisre (emésztés, felszívódás) fordítódik.

 

Ahogy azt korábban említettem, a fő energiafogyasztó az izomzat a testedben, így annak a növelése gyorsítja az alapanyagcserét is, hiszen nyugalmi állapotban is több kalóriára lesz szüksége a testednek.

A BMR az egyik fontos sarokpontja a diétának is, hiszen egyfajta nullpontot ad meg, amihez képest, ha több- vagy kevesebb kalóriát viszel be, akkor fogyni- vagy gyarapodni fogsz (lehetne a DCI-hez is igazítani a diétát, de az egy kevésbé stabil érték).

Minél aktívabb életmódot folytatsz, annál több kalóriát vihetsz be a szervezetedbe és kell is ahhoz, hogy fitt és egészséges legyél!

 

Fontos tudnod, hogy az anyagcsere sebessége a korral változik. Kezdetben fokozódik (kb. 16-17 éves korig), majd lassulni kezd a kor előrehaladtával. Ez pedig jelentősen megnehezíti a testzsír és a túlsúly csökkentését.

Ha fogyni szeretnél az aktivitási szinteddel tudsz játszani, hogy a BMR értéked és az elfogyasztott kalóriák megfelelő arányban legyenek és beinduljon az egészséges fogyás. Azaz minél többet mozogsz, annál többet ehetsz diéta alatt is.  �

 

És itt morzsoljunk el egy könnycseppet a fogyni vágyók 99 százalékáért, akik az oly népszerű egyendiétáknak (reggeli-ebéd-vacsora 1 shake típusú fogyókúra módszerek) bedőlve csalódnak. Az ilyen étrendek, vagy élelmiszereket helyettesítő termékek egy bizonyos aktivitás- kalóriaigény párosra vannak kidolgozva. Ezért az esetek 99%-ban nem tudják az egészséges, fenntartható fogyást megteremteni, hiszen az mindenkinek más és más kalóriamennyiséget jelent. Ezért vagy nem lesznek hatékonyak, vagy nem lesz tartható és belerántja az embert a jojó effektusba.

 

 #8 Biológiai kor

 

A biológiai vagy más néven metabolikus kor egy izgalmas mutatója annak, milyen életmódot is folytatsz. Ezt az értéket a Tanita mérlegek a BMR-ed és a kronológiai korcsoportod átlagának összehasonlítása alapján számolják ki.

Ha ez az érték magasabb, mint a tényleges, akkor ideje belehúzni az életmódváltásba: dolgozz az anyagcseréden, növeld az aktivitási szintedet.

A valósnál magasabb biológiai kor a metabolikus szindróma előjele is lehet, ami olyan kockázati tényezők halmaza, mint

  • a szív- és érrendszeri betegségek,
  • a magas vérnyomás,
  • a 2-es típusú cukorbetegség, vagy
  • a magas vérnyomás.

Gondolom egyikre sem vágysz (főleg, hogy az ilyen betegségek akár évekig is tünetmentesen rombolhatják a tested), szóval tessék dolgozni azon a BMR értéken!

 

#9 Testtömeg-index, azaz a BMI

 

Bizonyára nem kell bemutatni senkinek a BMI-t, hiszen egy közismert paraméter, gyerekkortól kezdve sokszor hallani. Ez a mutató szintén egy számított érték, a testsúly és a magasság szabványosított arányszáma.

Kiszámítása:

testsúly (kg)/ magasság négyzete (méterben)

Pl. egy 80 kg-os 170 cm-es férfi esetében ez:

80/1,72=27,68

Az eredmény értékelése:

18,5 alatt

sovány

18,5-25 között

normál

25-30 között

túlsúlyos

30 felett

elhízott

 

Mivel ez egy nagyon általános mutató, komoly korlátai vannak az egyéni célkitűzések monitorozásában, de a népességvizsgálatok során nagyon hasznos index, ezért is használatos a mai napig is.

 

#10 Zsigeri zsír

 

A zsigeri zsír, a hasizom alatt, a belső szervek körül felhalmozódó zsírt jelenti. Körül fogja és védi a létfontosságú szerveket, alapvető szerepe van a testhőmérséklet szinten tartásában.

Ugyanakkor kifejezetten egészségkárosító hatása is lehet a túl sok zsigeri zsírnak, mivel az anyagcseréje rendkívül aktív a zsírszövetnek. Ennek köszönhetően gyulladáskeltő anyagok szabadulnak fel belőle, amelyek sok, az elhízással összefüggő betegség okozói is egyben.

Ilyenek a szív- és érrendszeri panaszok, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a stroke hajlam, a terméketlenség, a reflux, a zsírmáj, az epekő, de még bizonyos légzési problémák és a depresszió is lehet következménye.

Az egészséges, változatos étrenddel és a rendszeres sporttal tudod javítani a zsigeri zsír arányát!

 

#11 5 szegmentált zsírérték

 

Ez a mérés megmutatja, hogy a testzsír, hogy oszlik el a karok, a lábak és a hastájék között.

Ezek az adatok segítenek megérteni az edzésprogramod időbeli hatásait, rávilágít az esetleges aszimmetriákra. Elsősorban trendfigyelésre javasolt a használata.

 

 

#12 5 szegmentált izom érték

 

Ebből a grafikonból megtudhatod, hogy oszlik el a karok, a lábak és a hastájék között az izomtömeged.

Segít észrevenni az edzésprogramod időbeli hatásait, rávilágít az esetleges aszimmetriákra, egyensúlytalanságokra. Így könnyebben ki tudod javítani őket a sérülések elkerülésének érdekében.

 

Összegzés

Fontos látnod, hogy noha a fenti adatok mind-mind nagyon fontosak és hasznos, hogy tisztába kerülsz velük, az értelmezésük mégis elsősorban együttesen, és trendalapon tud óriási segítséget nyújtani abban, hogy az életminőségedet javítani tudd.

Önmagában például egy BMI érték is lehet rendkívül félrevezető, ha nem a nagy átlaghoz tartozol a magasságodat és a súlyodat tekintve, vagy tűnhetsz rendkívül vékonynak miközben a szerveidet jelentős mennyiségű zsigeri zsír öleli körül.

 

Egy mérés nem mérés! Ezért legyen rendszeresen része az életednek a testösszetétel analízis, hogy lásd a változásokat, kontrollálhasd a folyamatokat!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egybiohackernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr6916601450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása