2021. június 04. 14:13 - Vásárhelyi Csaba

Testösszetétel analízis

Ahhoz, hogy az ember viszonylag jól lássa a teste aktuális állapotát a súly változásainak követése (és az ebből számolható BMI index) sajnos nem ad elegendő információt. Sőt, leginkább semennyit sem.

Ha nem akarsz komolyabb beruházásokat tenni, de azért követni szeretnéd a tested változásait, akkor legalább egy centit fogj és mérd meg időnként a derekad, csípőd, melled, combod és felkarod körméretét. Ezek az értékek mutatni fogják a trendeket, ha feljegyzed őket egy táblázatba, és mondjuk fél évente készítesz belőlük egy-egy diagramot.

 

Ha viszont többre vágysz, mint ez a néhány száraz adat, és arra is kíváncsi vagy, ami BELÜL van, akkor itt az ideje megismerkedned a testösszetétel analízissel.

Ez nem egy high-tech varázslat, hanem szimpla fizika.

A mai modern testszkennerek és a bioelektro-impedancia (BIA) elvén működő, testösszetétel analízisre is képes mérlegek meg tudják különböztetni a csontszöveteket a lágyszövetektől, izmoktól, a testvíztől és a testzsírtól a molekulák eltérő ellenállásának köszönhetően. Ezek alapján pedig egy sor hasznos egyéb paramétert is meg tudnak határozni, mint az alapanyagcsere sebesség, a testalkat besorolás vagy éppen a biológiai életkor.

 

Miért jó ezeket tudni?

 

Elsősorban azért, hogy egy átfogó képed legyen a testedről. Sokkal könnyebb a céljaid érdekében változtatni egy-egy paraméteren, ha pontosan ismered azt.

Másrészt nagyon becsapós tud lenni a test. Egészen vékony embereknek is lehet egészségtelenül magas a szerveiket körülölelő, úgynevezett zsigeri zsír értékük.

Az emberi test összetétele érzékeny egyensúlyban van, amire amelyekre külső hatások, mint a táplálkozás vagy a fizikai aktivitás épp úgy hatással vannak, mint a testben lejátszódó folyamatok (mint a hormonok működése, vagy az interakciók az egyes szövettípusok között). Az egyensúlyi állapot biztosítja az egészséges növekedést, szabályozza az energia metabolizmust és garantálja a környezethez való adaptálódás képességét.

Ezért a testösszetétel analízis akár a korai kóros folyamatokra is felhívhatja a figyelmet, mint az izomszövet vesztéssel járó szarkopéniára, vagy akár a csontritkulásra is. Sőt, akár abban is segíthet, hogy egy Chron-beteg zsírszöveteinek megkülönböztetésével és azok elhelyezkedésének detektálásával monitorozza a beteg állapotát. …és még ezernyi módon tudja támogatni az egészségmegőrzést, és a fittség elérését.

Szóval, ha céljaid vannak, akkor ismerned kell az utat, amin jársz. A testösszetétel analízis pedig ezt mutatja meg.

 

Testösszetétel analízis technológiák

 

A legrégebbi és széles körben elfogadott módszertan a Bishop-féle nemek, életkor, karkörfogat és bőrredővastagság alapján meghatározott percentilis értékekből összeállított táblázatok. Ezeket az antropometriai mérésekkel határozzák meg.

 

A másik, orvosi diagnosztikában is elfogadott módszertan a képalkotó technológiákra épülő testösszetétel analízis. Ennek legismertebb megoldásai: pl.

  • a DEXA (dual energy X-ray absorptiometry);
  • a CT (computed tomography);
  • az MRI (magnetic resonance imaging); és
  • az UH (ultrasound measurements)

 

És itt vannak az újoncok, a BIA elven működő InBody, és Tanita mérlegek, amelyek megfizethető árukkal kiszélesítették a testösszetétel analízis alkalmazásának körét.

Míg egy képalkotó testszkenner több millió Forintba kerül, ezek a mérlegek akár már 50.000 Ft-tól elérhetőek.

Természetesen minél több frekvencián tud mérni egy készülék és minél kifinomultabb, pontosabb az eredménye, annál drágább.

 

Az általam is használt és tesztelt Tanita mérlegek (RD-545 és az MC-580-as) az alábbi adatokat tudják mérni (vagy kiszámítani):

 

  • Súly
  • Testzsír %
  • Teljes testvíz %
  • Izomtömeg
  • Testalkat besorolás
  • Csont ásványianyag tartalma
  • Alapanyagcsere sebesség
  • Biológiai kor
  • Testtömeg-index
  • Zsigeri zsír
  • 5 szegmentált zsírtartalom érték
  • 5 szegmentált izom érték

 

Ezek az értékek átfogó képet adnak az aktuális fizikai állapotról. Persze ezeket a paramétereket a sikerhez ismerni és érteni kell, hiszen könnyen félremehet például egy diéta, ha nem ismered a saját eszközödet.

Első sorban nem is a pillanatnyi értéket kell vérkomolyan venni az analízis során, hanem a trendeket kell figyelni. Ehhez jól kell ismerni az eszközt, és a helyes, deklarált méréstechnikát, illetve kellő rálátásra is szükség van, hogy tudd értelmezni az egyes értékeket és azok változásait.

 

Hogyan működnek ezek a mérlegek?

 

Általában 4 vagy 8 pontos mérlegek vannak forgalomban, ami azt jelenti, hogy ennyi csatlakozási ponton érintkezik a mérendő személlyel az eszköz. Ebben az esetben a minél több, annál jobb elv érvényesül hiszen, ha több pont között tud feszültséget, áramerősséget és fázistolást mérni az eszköz, pontosabban tudja meghatározni a komplex impedanciákat.

A másik oka pedig a több csatlakozási pontnak az, hogy így lecsökkenthető az érintkezési felületek ellenállásainak hatása, amit empirikus konstansokkal kell kompenzálni a számítások során (ami érthető okokból pontatlanságokhoz vezethet).

Az impedancia értékek ma már rendkívül pontosan mérhetőek (ezredes pontossággal), ezért az ebből származtatott egyéb értékek is közel valid adatokat adnak.  

Tudj róla:

A 4 pontos mérlegek esetében a trendelemzésnél figyelembe kell venni, hogy szinte lehetetlen ugyanúgy elhelyezni a csatlakozási pontokat kétszer (ugyanott megfogni, rálépni), és a bőr változó nedvességtartalma is komoly torzítást okozhat.

Ezért is érdemes lehetőség szerint inkább a 8 pontos eszközökre beruházni, hiszen ott ez a torzítás kiküszöbölésre kerül a SZEGMENSRE mért impedanciával. (Ez azt jelenti, hogy pl. a talppárnánál és a saroknál érintkező elektródák közötti ellenállást páronként méri le, így egy kétszeres csatlakozási ellenállás értéket kap a mérleg, aminek a felét alapul véve az adott szegmensre mért impedanciát pontosabban kapjuk meg.)

 8_pontos_merleg_elv.jpg

Ezzel az átlagolással nagyobb pontosság érhető el, mint a 4 pontos eszközöknél alkalmazott empirikus konstansokkal történő kompenzálás során.

 

Összefoglalás

 

Ahhoz, hogy hatékonyan és célirányosan tudj változtatni az életmódodon érdemes rendszeresen csináltatnod egy testösszetétel analízist. Érdemes tisztában lenni a kapott adatokkal, de fontosabb hogy a trendeket figyeld, mi milyen irányba mutat változást. 

A következő részben részletesen lesz szó az mérési adatokról illetve a helyes mérési protokollról.  

fejlec.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egybiohackernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr3516581608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása