2021. szeptember 29. 14:03 - Vásárhelyi Csaba

Életmód vs. diéta

me_re_si_protokoll_1.png

Tapasztalataim szerint ezt a két rokon, de teljesen eltérő jelentésű kifejezést sokan használják (tévesen) egymás szinonimájaként.

Ezért szerintem itt az ideje, hogy egy kicsit rendet tegyünk a témában.

 

Te megrögzötten diétázol, vagy életmódot változtatsz?

 

Szerintem a legfontosabb különbség a két fogalom között, hogy életmódról akkor beszélünk, ha az életünket egy szélesebb spektrumú valaminek tekintjük, amelybe nem csak az étkezés, hanem minden magatartásunk, tevékenységünk beletartozik, amit teszünk ÁLTALÁBAN. Azaz, nem csak az étkezés és a mozgás, hanem a munkarutin, a káros szokásaink, a légzésünk, hogy hogyan élünk, gondolkodunk, állunk a világhoz. Gyakorlatilag minden, ami a hétköznapokban körülvesz és történik veled (amire persze mindenféle környezeti, társadalmi és gazdasági hatás is nyomást gyakorol).

Ezzel szemben egy diéta mindig valamilyen célhoz van rendelve. Azt elérve pedig okafogyottá válik. Ezért is van az, hogy ha van egy kis akaraterőd, bármilyen diétát végig tudsz vinni, és jó eséllyel az áhított eredményt is el tudod érni. Áldozatok árán.

valtozatos-testepito-etrend.jpg

Aztán jön a nagy kérdés, hogy tartsd meg az elért eredményt?

Ha visszatérsz a normál életmódodhoz, akkor valószínűleg bekapcsol a jojó effektus, és hamar visszahátrálsz a startmezőre. Vagy még hátrább.

Ha tartod tovább a lemondásokkal tűzdelt diétát könnyen áteshetsz a ló túloldalára, és hiánybetegségek léphetnek fel. Ami megint nem cél.

A diéta műfaját a versenycélok eléréséhez, illetve terápiás eszköznek találták ki. Hogy egy adott célt teljesítsenek a versenyzők, vagy meggyógyuljanak a betegek:

  • beleférjenek az adott súlykategóriába
  • leszálkásítsák magukat
  • tömegeljenek
  • csökkentsék az epilepsziás rohamaik számát
  • vagy gátolják pl. a rákos sejtek szaporodását

 Nem azért, hogy jobban nézzenek ki a dizsiben, amikor popsivillantó miniszoknyát vagy izompólót húznak.

 

Miért ne diétázz?

 

...ha nem vagy élsportoló, vagy nincs rá kifejezetten terápiás céllal szükséged.

Az első és legfontosabb érvem ellene, hogy ha rossz célból csinálod komolyan árthatsz az egészségednek.

A notórius diétázók, akik a sok évnyi (ne áltassuk magunkat, nem egy szelet tortától csusszan fel 20-30 kg plusz) elhibázott lépéseiket drasztikus koplalással, vagy egyoldalú étkezési szokásokkal próbálják meg helyrehozni néhány hét alatt, rendre belesnek abba, hogy a szélsőséges étkezésük hormonális háborút robbant ki a testükben.

Ennek pedig ma már ismert hatása többek között a meddőség, a különböző anyagcsere- és emésztőrendszeri problémák, és számos szív- és érrendszeri panasszal is összefüggésbe hozható.

Nézz csak meg egy testépítőt vagy élsportolót: ha valaki benne ragad a mókuskerékben és versenytől versenyig hintáztatja a szervezetét elég hamar bedobja a kulcsot. Ezért is iktatnak be a versenyek után feltöltő, pihenő időszakot, amikor becsusszannak a „sajtbureszek”, és a versenyforma napok alatt löttyedt pocakká csúszik szét.

 

És igen, itt a második érvem: a diétát egy kis csalással is azonnal képes vagy nullázni. Sok-sok befektetett munka mehet a levesbe heti 1 csalónappal is. Az egy mentális mankó, ami táplálja a diétaszörnyet, hogy kitarts az agymenés mellett (és hogy megvedd a diétás izékat folyamatosan).

 

3. érvem: a diéta egy túlmarketingelt bullshit, ami mindig el akar valamit adni. Az olyan mentális kapaszkodókat, mint a fogyi shake, a zsírégető pirula, az étvágycsökkentő vagy hatékonyságnövelő löttyöket. Boldogan és elszántan megveszed a 100. diéta vackait is, amiről tulajdonképpen fogalmad sincs, hogy mi is van benne, de szép a csomagolása, és ettől majd tuti lefogysz. Bocs, de a diéta bizniszben Te vagy az árucikk, ezért nem cél, hogy tartós eredményeket érj el.

+1 érv: egy átlagembernek a diéta 99%, hogy csalódást fog okozni.

 

Őszintén gondold végig: azért, hogy a mérleg egy szexibb számot mutasson tényleg hajlandó vagy éveket áldozni a lehetséges életedből, tönkre vágva az egészséged?

Merthogy igazából nem kellene. Sőt! Változtathatsz úgy is, hogy ahhoz a bizonyos ki tudja hány évhez hozzá is adhatsz, miközben egy egészségesebb, fittebb testben élsz.

Ez fejben dől el.

 

Életmódváltás- ami nem egy diétával kezdődik

 

Az életmód, ahogy az elején tárgyaltuk nem abból áll, hogy mit teszel a tányérra. Az életmód egy komplex szemléletmód, ahogyan az élethez állsz.

Ha tiszteled önmagad és a tested, akkor megkíméled a „bele nem való” dolgoktól. Azaz tudatosan választasz alapanyagokat, igényes forrásokból fejleszted a tudásod, megfigyeled a reakcióid és aszerint változtatsz...

Az életmód esetében tökéletesen érvényesül a Pareto-elv (tudod a 80-20 szabály). Azaz a ráfordítások 20%-ból származik az eredmények 80%-a. (visszautalnék az 1 csalónappal megbukott diétára).

 

Ha módszeresen törekszel rá, hogy többet mozogj, hogy kevesebb feldolgozott, bizonytalan összetételű és eredetű élelmiszert fogyassz, hogy a mindennapokban tudatosabbá válj, és ezáltal hatással lehess az életedre, magától fognak az alakoddal kapcsolatos céljaid is teljesülni.

Az pedig már csak grátisz, hogy ezzel az egészségedért is teszel. Hidd el, nagyon nem mindegy, hogy az életedet milyen sokáig és milyen minőségben tudod élni.

Senki nem akar magatehetetlenül, betegen, fájdalmakkal küzdve feküdni hónapokon, éveken át a kórházban, várva a megváltó elmúlást, mégis sokakkal ez történik sajnos.

 

Csak rajtad áll, hogy milyen állapotban lesz a tested idősebb korodban!

 

Ha a diétaszörnnyel tartasz, akkor hosszútávon biztosan nem leszel boldog az eredményektől, de ha az életmódodon változtatsz egészségesebb irányba, annak garantáltan előnyös hatásai lesznek.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egybiohackernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr6016703516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása