2021. június 22. 14:05 - Vásárhelyi Csaba

Milyen adatokat mutat meg a testösszetétel analízis?- 1. rész

 

analizis_ertekek_1.png

Amikor először találkozol egy okos mérleggel, vagy testösszetétel analizátorral számos új infóhoz jutsz hozzá a testedről, amit jó lenne érteni.

Noha a legtöbb eszközhöz adnak útmutatót, azért a kapott értékek helyes értelmezése több dologtól is függ. Ezeket vesszük most egy kicsit górcső alá, az általam is használt Tanita mérlegek alapján.

(Arról pedig ne is beszéljünk, hogy ha elmész egy mérésre a kapott eredményeket gyorsan ledarálja neked a szakember, majd megkapod ezeket kinyomtatva egy szép színes oldalon, magyarázatok nélkül…)

 

Míg korábban egy diéta, vagy edzésprogram hatékonysága csak kg-ban és cm-ben volt mérhető, ma már olyan részletes analízist kaphatsz, ami bizony a bőség zavarát okozza.

A Tanita esetében kapásból 12-féle paramétert mutat meg a mérleg:

  • Súly
  • Testzsír %
  • Teljes testvíz %
  • Izomtömeg
  • Testalkat besorolás
  • Csont ásványianyag tartalma
  • Alapanyagcsere érték
  • Biológiai kor
  • Testtömeg-index
  • Zsigeri zsír
  • 5 szegmentált zsírtartalom érték
  • 5 szegmentált izom érték

 

Amihez természetesen hozzáveheted még a cm-ben elért eredményeid is, hogy közel 100%-os képet kapj a tested változásairól.

2 részes cikksorozatomban ezeket a paramétereket veszem részletesen sorra. A második részért kattints ide!

 

Amit mindenképpen vegyél számításba az eredmények értelmezése során:

  • férfiak, nők és gyermekek esetén teljesen más referencia értékek számítanak optimálisnak
  • nagyban függ a pillanatnyi mérés eredménye a mérés napszakától attól, hogy aludtál-e előtte, mikor voltál utoljára mosdóban

… és még számos tényezőtől, amiről részletesen egy későbbi cikkemben lesz szó, ahol a helyes mérési protokollt vesézzük ki. Most azonban nézzük a kapott paramétereket:

 

#1 A súly

 

Ez egy egyszerű, kg-ban megadott érték. A mérleg sajátossága, hogy be tudod állítani, hogy a rajtad levő ruházat milyen súlyú, így az nem torzítja a mérési eredményt, bár hidd el: nem azon a pár 10 dkg-on fog múlni a boldogságod! �

 

#2 Testzsír % és testzsír tömeg

 

A testzsírszázalék a zsír aránya a teljes testsúlyhoz képest. A testzsírtömeg pedig a testben lévő zsír tényleges tömege (kg-ban).

Noha a kifejezés hallatán is görcsbe rándul az ember gyomra, a testzsír nem csak az úszógumiért felelős, hanem azért is, hogy

  • melegen tartsa a szerveid, és az izmaid, azaz fenntartsa a testhőmérsékleted,
  • tompítsa az ízületek terhelését, megvédje a belső szerveid a traumatikus sérülésektől,
  • elraktározza az értékes energiát ínségesebb időkre- és igen, ez utóbbit lehet nagyon könnyen túlzásba vinni sajnos.

Ez a túlraktározás, amit a zsírsejtek végeznek hosszútávon számos egészségkárosító hatást fejt ki. Bizonyítottan összefüggésben áll a magas vérnyomással, a szív- és érrendszeri problémákkal, a 2-es típusú diabétesszel, és növeli bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is.

Ezzel ellentétben a túl kevés zsír is problémás, mivel hozzájárul a csontritkuláshoz, sőt a hölgyeknél a hormonális egyensúlyt is megbolygatja, ami rendszertelen ciklushoz, súlyosabb esetben meddőséghez vezethet.

Ebből is láthatod, hogy szükség van rá, de optimális szinten kell tartani �

Az ideális tartomány életkor és nem szerint elég széles skálán mozog 10-35 % között, ezért mindig meg kell nézni a pontos referencia táblázatot, hogy Rád épp melyik skála érvényes.

 

#3 Teljes testvíz %

 

A szervezetben található víz döntő többsége úgynevezett strukturális víz formájában van jelen: értsd ez alkotja a sejteket, a vért, a különböző folyadékokat és szöveteket a testedben. Minden benned zajló folyamatra hatással van az anyagcserétől a sejtes kommunikációig.

A mérés ezt százalékosan a súlyodhoz viszonyítva és kg-ban is megadja.

Azt, hogy mennyi folyadékra van a testednek szüksége sok tényező befolyásolja: a kortól és nemtől kezdve az életmódon és a táplálkozáson át, az éghajlatig.

A megfelelő hidratáltság javítja a koncentrációt, a sportteljesítményt, az általános közérzetet. 

Az egészséges ember átlagos teljes testvíz (TBW%) tartománya:

  • Nők 45-60%
  • Férfiak 50-65%

 

#4 Izomtömeg

 

Ez a paraméter egy számított érték, ami megadja a tested izomzatának tömegét. Ez nem csak a bicepszet jelenti, hanem magába foglalja a vázizmokat, a simaizmokat, mint például a szív- és emésztőrendszeri izmok, valamint az ezekben az izmokban található vizet.

Szoros összefüggésben áll az alapanyagcserével (BMR), hiszen az izomzat a fő kalóriafogyasztó a testedben. Azaz minél nagyobb az izomtömeged, annál gyorsabbá válik az alapanyagcsere, és csökken a testzsírszint. Fontos szerepe van az egészséges fogyásban is az izomtömeg növelésének.

 

#5 Testalkat besorolás

 

A legtöbb analizáló eszköz, így a Tanita mérlegek is alkalmaznak egy könnyen értelmezhető testalkat besorolási opciót. Ez a felmért izom- és testzsírszint alapján sorol be a 9 típus egyikébe. A fizikai aktivitás változtatásával (izomtömeg és testzsír arány optimalizálással) tudsz az egyes testtípusok között mozogni.

A különböző gyártmányú mérlegek típusai között némi eltérés lehet a testpontszám kiszámításának eltérő képletei miatt, ezért ezt a paramétert kezeld szubjektív értékként.

 

#6 Csonttömeg és ásványianyag tartalom mérés

 

A testedben levő csontos szövetek ásványianyag-tartalmának számított tömeg értékét mutatja meg. Alapvetően ez egy viszonylag stabil eredmény, ami rövidtávon nem szokott változásokat mutatni. Amikor mégis, az bizony hiánybetegségek, vagy csontritkulás kialakulását jelzi. Ezért is kell törekedni a kiegyensúlyozott, kalciumban gazdag táplálkozásra és a rendszeres (saját testsúlyos) edzésre.

Az eredmény értékeléséhez itt is rendelkezésedre állnak nemenkénti táblázatok, de ér eltérni az átlagtól. Ennek az indexnek a VÁLTOZÁSA kell, hogy intő jel legyen számodra!

 

A második részben szót ejtünk az Alapanyagcseréről, a Biológiai korról, a Testtömeg-indexről, a Zsigeri zsírról és a szegmentált mérési eredményekről.

Kattints ide a cikkért! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egybiohackernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr716601430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása