2021. augusztus 10. 14:19 - Vásárhelyi Csaba

Így mérd magad!- avagy amit a mérési protokollról tudni kell

me_re_si_protokoll.png

Ahhoz, hogy a testösszetétel méréseid összehasonlíthatóak legyenek, és valóban a trendeket mutassák, be kell tartanod néhány alapszabályt.

Ezt nevezzük mérési protokollnak.

 

Az emberi test egy végtelenül összetett és érzékeny működésű csodája az életnek, és ennek köszönhetően minden IS hatással van rá.

A környezeti tényezők, mint az időjárás, légnyomás, hőmérséklet, a növények pollenjei, hogy mit eszel, iszol, hogyan, mikor és mennyit mozogsz, a hormonháztartásod pillanatnyi állapota, hogy van-e valamilyen (rejtett) betegséged… Ez is mind-mind hatással van arra, hogy milyen lesz a mérési eredményed.

 

Fizika és kémia óráról valószínűleg még rémlik az a kifejezést, hogy „standard mérési körülmények között”. Azaz, hogy hasonló hőmérsékleten, légnyomáson, térben, időpontban stb. kell elvégezni a kísérletet vagy mérést, hogy az eredmények összehasonlíthatóak legyenek. 

Épp így van ez a testösszetétel analízis során is.

 

Nem kell minden nap mérni.

Egyrészt frusztráló, másrészt felesleges. A kardinális változások nem 24 óra alatt zajlanak le benned. A túl sűrű mérés csak arra jó, hogy statisztikai hibákat gyűjts az eredményeid közé. Ehelyett inkább próbáld meg standardizálni a méréseket, hogy hasonló állapotban történjenek. Így fogod látni a paraméterek változásait reálisan.  

 

Törekedj a méréseknél rá:

  • hogy hasonló időpontban legyenek – pl. reggeli vagy vacsora előtt,
  • hasonló ruházatban érkezz a mérésre,
  • hölgyek esetében a ciklust is figyelembe véve érdemes a havi méréseket összehasonlítani, hiszen pl. vízvisszatartás szempontjából a menzesz előtti napokon sokkal magasabb lehet a testvíz %, mint mondjuk a ciklus 7. napján,
  • ne a mérés előtti nap csapjatok IHB partit, mert az alkohol miatti dehidratáltság mérési hibát okozhat és
  • kerüld a mérés előtt legalább 24 órával az extrém fizikai terheléseket is, kivéve persze ha az a célod, hogy az ennek hatására történő kilengéseket ismerd meg.

 

Hogyan készülj a mérésre?

Alapvetően túl sokat nem kell rá készülni, hiszen ez egy fájdalommentes, non-invazív módszer a testösszetétel megállapítására, és alig 1 percig tart az „érdemi” része.

Ugyanakkor figyelj rá oda, hogy:

  • előtte 2-3 órával már ne egyél és ne végezz edzést
  • 15-20 perccel előtte érdemes egy pohár vizet innod, hogy kellően hidratált legyél
  • az alapvető higiéniára is törekedni kell, hiszen az eszköz áram és feszültség méréssel dolgozik, amit a szennyeződések gátolnak (jó, ha van kéznél egy nedves törlőkendő és a mérés előtt gyorsan áttörlöd vele a tenyereid illetve a talpaid)
  • ha nagyon száraz a bőröd előző este érdemes testápolóval segíteni az optimális mennyiségű nedvesség megtartását
  • ha összeér a combod, vegyél fel kellően hosszú ruházatot, vagy készülj egy tiszta textillel, amit közéjük lehet tenni, hogy a szegmentált méréseket is el tudja végezni az eszköz
  • ne legyenek rajtad kütyük: az okosórák, fülesek (hallókészülékek), mérőgyűrűk helye ilyenkor az asztalon van
  • szintúgy a fém ékszereket is érdemes levenni a mérés idejére

 

Ha pacemakered van lehetőség szerint válassz olyan testösszetétel analizáló eszközt, ami nem elektromos elven működik. Jó alternatíva lehet a DEXA vagy az MRI (csak ha kompatibilis vele a szívritmus-szabályzód).

Szintén fontos tudni, hogy 6 év alatti gyermekek számára nem javasolt a bioelektromos impedancia elven működő mérlegek használata.

 

A helyesen kivitelezett mérések sorozata megmutatja azokat a trendeket, amelyre alapozva a táplálkozási és mozgási terveidet korrigálni tudod. Ha nem figyelsz oda arra, hogy hasonló körülmények között történjenek meg a mérések, egy sor rossz döntést hozhatsz meg, ami hosszútávon árthat az egészségednek, és hátráltathatja a céljaid elérését.

 

Helyesen kivitelezett méréseket kíván:

 

Vásárhelyi Csaba

- az életmód stratéga

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egybiohackernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr6216651046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása